Project Galesu

Tijdens onze Roemenië reis in 2012 hebben we met onze Roemeense partner organisatie Elpis Foundation een project in het Zuiden van Roemenië bezocht. Het project wordt geleid door George Ion en vindt plaats in het dorp Galesu. Via de brief die wij ontvangen van George Ion willen wij het werk van het project met de bijbehorende deelprojecten aan u voorstellen.

Als Stichting Basic Life Support mogen wij dit project sinds eind 2012 ondersteunen. Dankzij u giften mogen wij de (straat) kinderen in Galesu 5 dagen in de week voorzien een warme maaltijd. Daarnaast kunnen de kinderen douchen, krijgen ze huiswerk begeleiding en wordt het evangelie van Gods genade aan de kinderen verteld!

Om dit project te kunnen continueren is veel geld nodig. Wilt u ons hierin ondersteunen?


Klik hier voor het levensverhaal van George Ion, oprichter van het Galesu project.

 

Project beschrijving

Door Gods genade heeft de Baptistenkerk van GalEsu de papieren ingediend om een zelfstandige kerk te worden. Het minimum aantal leden dat nodig is is 22 en we hebben het aantal van 49 nu bereikt. Dat is voor ons een grote zegen, maar het is tegelijkertijd een grote opgave en ons geloof, durf ik wel te zeggen, wordt op de proef gesteld. Tot op heden werden alle kosten (salaris, belasting, benodigdheden en onderhoud) gedekt door de Heilige Drieëenheid Baptistenkerk in Constanta, vanaf nu is dat onze eigen verantwoordelijkheid. dat zal niet makkelijk worden, maar we hopen en bidden dat God zijn kerk zal blijven steunen evenals de plaatselijke gemeente in Galesu. De naam van de kerk wordt ‘Speranto’(Hoop) Baptistenkerk en deze naam werd gekozen door de hele gemeente.

In oktober hadden we een doopdienst met vijf mensen die hun geloof in de Heer hebben beleden. De leeftijden liepen van 16 tot 56 jaar. Prijs God voor zijn wonderlijke werk.

In het kort zou ik jullie wat willen vertellen over het werk en de diensten waarin onze kerk en onze familie zijn betrokken.

 

Kinderdiensten

We hebben kinderdiensten waarin we werken met ongeveer 30-35 arme kinderen uit onze gemeente. We hebben vijf bijeenkomsten per week en de kinderen die meedoen krijgen een gratis warme maaltijd, Bijbellessen, ze leren Christelijke liederen, krijgen schoolbegeleiding en er zijn een heleboel andere noodzakelijke activiteiten voor hun dagelijkse leven. Dankzij de genade van God is het team voor de diensten met nog een lid gegroeid, Claudiu; we hopen dat we hem volgend jaar naar en theologische school kunnen laten gaan.

 

Orasul Nou (zendingskerk)

Ongeveer negen jaar geleden zijn we begonnen met zendingswerk in deze plaats, ongeveer twaalf kilometer van Galesu. Tot op vandaag hebben we vijftien leden en we komen tweemaal per week bij elkaar. God zegende ons met 200 m land op deze plek en we hopen dat we op een dag een plaats van aanbidding zullen hebben voor de vijftien leden van deze zendingskerk.

 

ABC naschoolse hulpprogramma in Castelu (Turkse zending)

Het ABC naschoolse hulpprogramma in Castelu is ongeveer drie jaar geleden opgestart door de Elpis Stichting en we zagen er een goede oefening in voor onze kerk om te proberen ons werk uit te breiden tot de Turkse gemeenschap in onze streek. De twaalf kilometer afstand wordt elke dag afgelegd door toegewijde jeugd van onze kerk (ze zaten vroeger op het naschoolse programma in Galesu) die werken met de Turkse/Zigeuner-kinderen op de openbare school. Elke dag besteden we twee uur aan ongeveer 21 kinderen die we helpen met huiswerk, en één dag (vrijdag) is bedoeld voor Christelijke liederen, Bijbellessen enz. waarmee we de kinderen bij God willen brengen. Het is alleen aan Gods goedheid te danken dat we het goed kunnen vinden met de plaatselijke overheid, zowel de Roemeense als de Turkse, die onze inspanningen voor deze kinderen en hun families erg waarderen.

 

Verzorgingstehuis voor ouderen in Orasul Nou

In Orasul Nou staat een verzorgingstehuis met ongeveer 105 ouderen. Om de twee maanden bezoeken we hen en vertellen van Gods liefde door onze Heer Jezus Christus. Zo veel als we kunnen helpen we hen met goederen, werkzaamheden en andere nodige bezigheden. Op 21 december gingen we weer op bezoek en zongen kerstliederen en na een gesprek met de directie besloten we om elke laatste zondag van de maand een kerkdienst te organiseren voor de mensen. Ze gaven ons er de grootste zaal voor. Wij bidden dat God de harten van deze mensen en van het personeel dat daar werkt zal vinden en dat Christus geëerd zal worden als Heer en Redder van deze mensen.

 

Het barmhartige Samaritaan-project

Dat is een project dat we navolgen van anderen die dat voor ons deden. We proberen weduwen, wezen en arme mensen in onze gemeenschap te helpen met de zegeningen die God ons gegeven heeft. Als we zien hoezeer God ons gezegend heeft door de Elpis Stichting en de kerken en de broeders die ons hielpen door deze Stichting begrijpen we dat het nu onze verantwoordelijkheid is om aan anderen te geven en een zegen voor anderen te zijn. Ik moet zeggen dat dat niet makkelijk is maar de inspanning is elke minuut waard omdat er mensen zijn die naar de kerk komen nadat we ze hen thuis bezocht hadden en Gods liefde overbrachten door middel van kleine tassen met boodschappen. Ook worden onze kerkleden aangezet deze dienst te verlenen en te zien hoe makkelijk het is vreugde te brengen bij iemand die hulp nodig heeft en niet verwacht door zomaar iemand geholpen te worden.

 

Het boerderijproject

Het boerderij project is nog een project waarbij de Elpis Stichting ons hielp het op te starten en draaiende te houden. Onze kerk adopteerde twee jongens. Ze waren door hun familie verlaten. We namen ze onder onze hoede en de kerk voedt ze op, om zo te zeggen. We richtten een kamer, badkamer en een kleine keuken voor hen in in het gebouw naast de kerk. Deze twee jongens zijn betrokken, naast andere dingen, bij het boerderijproject en leren een kleine boerderij te runnen. We hebben een koe en een kalf, we hebben een paar varkens gekregen en nu hebben we ook een paard en een wagen die gebruikt wordt voor het verzamelen van voedsel voor de dieren. Het is de bedoeling dat we onze eigen varkens kunnen fokken en het vlees aan de kinderen in het Naschoolse programma kunnen geven. De koe geeft ook melk die nodig is voor de kinderen en we willen nog wat kippen kopen voor de eieren.

 

Ons gezin

Door Gods genade hebben we drie kinderen. De oudste, Emanuel, lijdt aan een genetische ziekte, waardoor hij zijn gezichtsvermogen verloor. Hoewel dit voor ons gezin een grote opgave is doen we ons best om trouw te zijn aan de Heer en de dienst die hij ons toevertrouwde.